Käärmettä pyssyyn – ja parkkihallia torin alle

Hämeenlinnan Kaupunkikeskusta ry on kaupungin, keskustan yrittäjien, yhteisöjen, yhdistysten ja kiinteistönomistajien lokakuussa 2002 perustama yhdistys.

Siis meitä veronmaksajia edustaa ”kaupunkikeskusta ry:ssä” kaupungin virkamiehet, -valtuutetut tai ehkä kaupunki-konserniin kuuluvien osake-yhtiöiden vastuuhenkilöt? ”Sillisalaatti” on sellainen, että verokuorman alla oleva kaupunkilainen jaksaa tuskin pohtia moista, miettien pikemminkin miten selvitä ”tilistä seuraavaan”?

Tämän päivän 29.4.2015 Hämeenlinnan kaupunkuutisissa on ilmoitusliite, mitä olen ollut veronmaksajana kustantamassa? ”NYT ON PELISSÄ KESKUSTAN ELINVOIMA”, kuuluu artikkeli.

No jopas jotakin, keskustan elinvoima hyytyikin nyt sitten rakentamattomaan torinalusparkkiin, joka ohi mennen sanoen olisi bygattu ihan noin niin kuin yksityisellä rahalla, kunhan vaan olisi saatu poliittinen päätös?

Itse artikkelin kommentoinnista olisi saanut niin pitkän eepoksen, että lukemisesta puhumattakaan ei sitä olisi jaksanut edes kirjoittaa. Areena olkoon myös muiden, onko tässä kaupunkimme ”7-4” -touhussa enää mitään tolkkua?

Veikkaan, että tämä tulee olemaan se ”viimeinen naula hyvien veljien arkkuun”… Tarina Vekan suon saasteistakaan ei ole vielä loppuun näytelty.

(uutena blogin pitäjänä pyydän kärsivällisyyttä mikäli asetukset eivät vielä ole kohdallaan. Jokainen edes vähänkään asiallinen kommentti kyllä hyväksytään, mikäli oletus-asetukset sen aluksi estää?)

18 kommenttia artikkeliin “Käärmettä pyssyyn – ja parkkihallia torin alle”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Vielä mainoksista!
  Tänpäiväsen Hesarin etusivu on hyvä esimerkki mainonan ja asiajutun ”sekoituksesta”.
  Sinänsä hauska juttu, voi nähdä myös ilveilynä EU:ta kohtaan jos niin haluaa?

 2. Jaska sanoo:

  Kutsutaankos mainosta nykyään ilmoitusliitteeksi. Tämä olikin sitten uusi tieto

  Tässä muuten eräs aivan saman tapainen keissi mistä julkisen sanan neuvosto antoi langettavan tuomion:

  Aku Ankan keskelle oli nidottu yhtä tuotetta mainostava ilmoitusliite, jota ei ollut erotettu riittävän selkeästi lehden tavanomaisesta sisällöstä.
  Kantelu 9.10.2014

  Kantelu kohdistuu 1.10.2014 julkaistun Aku Ankan n:o 40 sisällä julkaistuun 16-sivuiseeen ilmoitusliitteeseen, jossa mainostetaan Oululaisen Reilu-leipää. Kantelija toteaa, että ilmoitusliite näyttää Aku Ankka -lehdeltä lähtien kansikuvasta ja fonteista.

  Kantelijan mukaan myös liitteen sisältämät sarjakuvat on valittu mainostetun tuotteen näkökulmasta. Kantelija muistuttaa, että mainosten ja toimituksellisen sisällön ero pitää olla selvä. Kantelija tiedustelee myös, onko ilmoitusliitteen sisällön tuottanut lehden toimitus.

  Ratkaisu

  JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

  Julkisen sanan neuvosto toteaa 27.11.2013 antamassaan lausumassa piilomainonnasta seuraavaa:

  ”Neuvosto pitää tärkeänä, että koko media-ala kantaa vastuunsa Journalistin ohjeiden noudattamisesta, torjuu johdonmukaisesti piilomainonnan sekä kieltäytyy ulkopuolisesta painostuksesta myös silloin, kun sitä yrittää vaikutusvaltainen ilmoittaja tai yhteistyökumppani. Jos tiedotusväline taipuu, tieto siitä voi levitä sekä heikentää kyseisen välineen, ja viime kädessä koko media-alan, uskottavuutta yleisön silmissä.”

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Arvoisat kommentaattorit!
  ”Se on ropakantoo” kuittaisi vanha isäni jos eläisi ja moisen näkisi.
  Näyttää joillekin olevan vaikeaa käsittää jotta sehän oli vain maksettu mainos jossa ei totuuden häivää eikä vastuuta tartte ottaa. Vertaa vaikka kaikenmaailman laidutuspillerit. Ei kai lylleröitä enää tapaisi jos ne tehoaisi kuin mainoksessa luvataan?
  Kuinka paljon meille ”syötetään paskaa” muka totuutena, vaikkapa YLEn uutisissa joka ilta 20,30?
  Olin juuri HäSan järkkäämässä koulutustilaisuudessa jota blokisteille annettiin.
  Pienyrittäjiä kehotettiin perustamaan oma bloki jossa saa oheismainosta omalle firmalle.
  Kuinka moni hiffaa vaikkapa ”Inkerin” blokia lukiessa sen olevan vain kauneussalongin mainosjuttu?

 4. Walkman sanoo:

  KU:n ilmoitusliitteen mukaan on ilmeistä, että torinalainen pysäköinti järjestyy pelkästään yksityistä rahaa käyttäen. Valitettavasti en pidä kaupungin pysäköintiyhtiötä yksityisenä yrityksenä yhtiömuodosta huolimatta. Mutta nyt onkin ilmeistä, että ko. yhtiötä ja kaupungin rahaa ei tarvita tässä lainkaan ja se on ihan ok. Ja itse pääasiaan: On suorastaan erinomainen asia, että Kaupunki voi tienata vuokraamalla toriparkkiyhtiölle tähän tarkoitukseen maa-alan torin alta kaupungin ydinkeskustasta vuosikymmeniksi eteenpäin. Ei siinä parinvuoden rakennustyöt paljon paina. Hankkeen puuhamiesten kannattaakin nyt uskoa siihen, että Hämeenlinnalla on edessä nopean kasvunaika mikä on odotettavissa aivan lähiaikoina, seuraavan 10-20 vuoden kuluessa. Yksityisen torinaluspysäköinnin tulevaisuus on aivan ruusuuinen. Se on sijoitus tulevaisuuteen. Torinalaisen maa-alan hinnoittelulle löytyyn suuntaa Tawastilan pysäköintialueesta jota ollaan vuokraamassa Tawastilan kiinteistön omistajalle. Tämä tietenkin jokaista parkkihallin kerrosta ja m2 kohden. Joku laskutaitoinen tekee pikaisesti laskelmat paljonko kaupunki tienaa vuokraamalla maata torin alta. Minulla ei ole tarkkaa tietoa Tawastilan alueen pinta-alasta eikä torinalusparkin kerros m2. Maata se on maa maanallakin, siis kaupungin, eli pysäköintiasioista puhuttaessa veronmaksajan.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Axelox & Co,

  kaivoin tuon ilmoitusliitteen käsiini minäkin… jaan Axelox’in fiilikset siitä, että koko liitteen ruotiminen ansionsa mukaan ylittäisi päivystävän valittajankin kapasiteetin 100-0…

  Otetaan kuitenkin yksi esimerkki liitteen aivan uskomattomasta älyllisestä epärehellisyydestä: Keskustalo!

  Keskustalon kauppiaan ja taloyhtiön hallituksen jäsenen sekä Kaupunkikeskustayhdistyksen hallituksen jäsenen Ismo Kivisen kasvoittama juttu liitteen s. 3 alareunassa antaa ymmärtää, että Keskustalon ongelmat johtuisivat jotenkin pysäköintipäätöksen tekemisen ja toteuttamisen puutteesta: ”Keskustalossa ongelman kanssa on painittu jo vuosia”

  Juu, talossa on painittu ongelmien kanssa vuosia oikeudessa asti, mutta ei sillä pysäköinnin kanssa mitään tekemistä ole.

  Keskustalon kohtaloksi koitui sen yhtiöjärjestykseen kirjattu asukkaiden ahneus kauppiaiden kustannuksella yhdistettynä näiden kantokyvyn ylittäneeseen valtavaan, 4,5 M€ remonttiin. Remontin valmistuttua vuonna 2012 keväällä tilanne oli vielä se, että katutason kauppatilojen vastike/m2 oli viisinkertainen asuikkaiden vastikkeisiin verrattuna. Remontin seurauksena liiketilojen vastikkeet räjähtivät tasolle, jota tiloista ei ollut mahdollista vuokrina periä. Jos tyhjinä seisovat liiketilat luovatkin painetta asuntojen vastikkeisiin ja arvoihin, liiketilojen markkina-arvo meni negatiiviseksi!

  Sitten jutussa tehdään sujuvasti päätelmä siitä, että ellei pysäköintilaitosta saada, keskustan muillekin kiinteistöille käy samoin kuin Keskustalolle. Kuinka helevatun tyhminä Kaupunkikeskustayhdistyksen väki kaupunkilaisia oikein pitää? Kivisen esiintyminen jutussa kiinteistöyhtiön hallituksen jäsenen roolissa ei ole tästä maailmasta.

 6. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Jaska!
  Kumpikin meistä näämmä noteeraa Hidua,
  joka kuitenkin omisti KU:n,
  jolloin hän oli vapaa budjettivastuusta jopa niin,
  että olisi voinut vaikka kieltäytyä ko. mainoksesta, ihan piruuttaan.
  Toisin kuin, esim. Jaska sinä tai minä tulosvastuullisina pt-palkollisina,
  ehkä vielä vegaaneina, kieltäytyisimme, huhuh…
  tietysti ottaisimme vastaan vaikka sylttytehtaan nelisivuisen
  mainoksen, jotta työpaikat säilyisivät ja
  omistaja olisi vuositulokseen tyytyväinen.
  Se ei ole mielestäni moraalitonta.
  Moraalitonta sensijaan on ilmoitusliitteessä uskotella kaupunkilaisille,
  että bisnes näivettyy, vähintään maailmanloppu tulee,
  heinäsirkat valtaavat keskustan,
  jos Vekan torinalusparkkia eivät veronmaksajat revi pikaisesti
  kukkarostaan.
  Riitta

 7. Jaska sanoo:

  Vai että ilmoitusliite. yritin googlettaa ilmoitusliitteen suomennosta mutta en löytänyt. Voisiko joku valaista minulle mitä tarkoitetaan ilmoitusliitteellä.

 8. Jussi sanoo:

  Jaska, sivun yläreunassa lukee huomaamattomasti ”ilmoitusliite”. Tuo on nykypäivänä tapa esittää propagandaa ikäänkuin uutisen muodossa. Tästä esimerkkinä ihmelääkkeet joiden mainokset ovat tehty muistuttamaan lehtiartikkelia sillä erotuksella että ilmoituksessa lukee hyttysen paskan kokoisin kirjaimin ”mainos”.

 9. kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Pysäköintiyhtiön tulos saadaan näyttämään positiiviselta poistojen suhteen tehtävällä kikkailuilla ja em. mainituilla lyhennysvapailla vuosilla. Kun tuloksesta vähennetään tulevina vuosina realisoituvat todella isot poistosummat ja aloitetaan lainojen lyhentäminen, niin silloin pysäköintiyhtiön tulos tulee menemään todella pahasti miinukselle. On siis ihan naurettavaa riemuita viime vuoden positiivisesta tuloksesta, koska se on saatu aikaiseksi vain silmänkääntötempuilla. Kari Ilkkala on jo aiemmin kertonut kirjoituksissaan em. tuloksen parantelukeinoista.

 10. Jaska sanoo:

  Terve Riitta

  Vilkaisin juttua vielä digin puolelta, mutten kyllä mistään honannut että se mainos olisi. Tosin jutun kirjoittajaa ei mainita, mutta taustatiedon antajiksi kirjataan mm. Seppo Vekka ja Jarmo Kulmala,

 11. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Jaska!
  Jos mä en ny ihan väärin tulkinnut,
  ko. parkkijuttu oli maksettu mainos.
  Oikaise jos olen skutsissa.
  Riitta

 12. Jaska sanoo:

  Tervehdys!

  Kaupunkiuutisten juttu on sanalla sanoen yksipuolinen ja yritys pehmittää kuntalaiset toriparkin kannalle. Missähän nyt on KU:n menneiden aikojen kriittinen ote päättäjien touhuihin ? Jutussa mainitaan että Pysäköinti OY on nyt plussan puolella, mutta unohdetaan nöyrästi mainita ettei yhtiö kuitaa veloistaan tällä hetkellä kuin korot. Kun lyhennykset tulevat maksuun, aukeaa todennäköisesti veronmaksajien pohjaton piikki.

 13. axelox sanoo:

  Do Diih… vappusimakin loppui kesken… Toisaalta mitäs minä näistä rahvaan tai herraskaisten juhlista….?

  Meillä se onkin tomera ”liikenneministeri kotikylässä”. Hauskan-pulskea Idänpään työväenyhdistyksen puheenjohtaja on jonkin sortin parkki-pirkko kaupungin elimistössä.

  Veikkonen päästi aivopierun:
  ”Kaupungin yrittäjiltä on tullut sellaista viestiä, että maksullisuus on paras vaihtoehto myös heidän kannaltaan…”
  ( http://yle.fi/uutiset/mika_siina_pysakoinnissa_on_niin_vaikeaa/7962140 )

  Ai jaa…?

  Mä luinkin sitten vääriä uutisia…
  (http://reska.fi/uutiset/kaupunki/pysakointikysely-tarjoaa-viisi-vaihtoehtoa/ )

  ….” Yksi torin seudun erinomaisesti tunteva kauppias, Valiomiehen Katri Selin-Nurmi, kiteyttää monen keskustan yrittäjän näkemyksen hyvin.
  Maksuttomia kiekkopysäköintipaikkoja tarvittaisiin kipeämmin lisää.”….

  ….” Kahvilayrittäjä Tanja Kukko, jonka yrityksen toimipaikat ovat Kauppakeskus Tavastilassa ja Palokunnankadulla lähellä linja-autoasemaa, toivoo kaupungin pysäköintipäätöksiltä linjakkuutta ja tasapuolisuutta:
  – … Yritysten kannalta olennaisin asia on ilmainen keskustapysäköinti, hän toteaa.”….

 14. Jussi sanoo:

  Lisään vielä. Kun kyse on töissä käyvien sekä asukkaiden pysäköinnistä, eli pitkäaikaispysäköinnistä, niin miksi kaupungin yhtiön pitäisi rakentaa heille halli? Ei kaupunki muillekaan yritysten työntekijöille tai kaupungin asukkaille kustanna pysäköintipaikkoja. Ei edes lainoita niitä.

 15. riitta nyqvist sanoo:

  Tervetuloa blogistiksi Axelox!
  YLE/RH vaalitentissä vain vajaa kourallinen kunnallisvaaliehdokkaista
  kannatti Vekan torinalusparkkia.
  Jos kannatusluku on tuosta noussut kiihkeän propagandan ansiosta,
  se on osoitus tuuliviiri-poliitikkojen sikiämisestä Raatihuoneessa.
  Kunnallisvaalit odottavat nurkan takana,
  siksi tämä paniikki.
  Olen myös kuullut, jot torinalus-parkkia yritetään tyrkätä virallisen listan
  ohi valtuustossa,
  toivottavasti huhu ei pidä paikkaansa.
  Kovia kolhuja on Hämeenlinnan maine
  saanut tällä valtuustokaudella velkaiseen kylkeensä.
  Hattula senkun porskuttaa ja väkiluku lisääntyy.
  Käyttäisivät nämä oman asiansa agitaattorit/agentit,
  senkin ajan uusien veronmaksajien tekoon.
  Vaikk eihän nämä hometarhat ja -koulut
  pahemmin houkuttele.
  Wappuja toivotellen!
  Riitta

 16. axelox sanoo:

  Kiitos Seppo Rehunen ja Jussi kommenteista.

  Artikkelin neljä sivua vaatisi oikein paljon ”makustelua”, mutta 1. sivu oli jo sellaista luettavaa, että…

  Maksettu torinalusparkin mainos 29.4. KU:ssa otsikoi raflaavasti:

  ”Nyt on pelissä keskustan elinvoima”.

  Herää ajatus, oliko Goodmanin rakennuspäätöksellä ja toteutuksella vaikutusta ”ykköskorttelien” elinvoimalle? Ensinhän liikkeet katosivat keskustasta ja sen jälkeen vasta asiakkaat, eikö? Ja asiakaspysäköintitilaa on nyt kadunvarret täynnä, kunhan olisi ne liikkeet ja asiakkaat…
  Vai oliko niin, että asiakkaat katosivat ensin, koska pysäköintitilasta oli pulaa?

  Miten voikaan pystyä kirjoittamaan peräkkäisiin lauseisiin niin paljon ristiriitaa, kuin ko. reklaamissa on?

  Lainaus:
  ”Pulaa ei ole suinkaan lyhytkestoiseen asiointiin käytettävistä paikoista, vaan työntekijöiden, taloyhtiöiden asukkaiden ja pitkillä asioilla käyvien autopaikoista. Niitä puuttuu nyt keskustasta satamäärin. Pysäköintiongelma liittyy vahvasti liiketoimintaan, sillä kysymys autopaikoista saattaa ratkaista yrityksen sijoittumisen. Monet taloyhtiöt ovat jo nyt pulmissa, kun niiden vuokratulot ovat vähentyneet liikkeiden katoamisen myötä.”

  Analyysia:
  – Siis lyhytkestoinen asiointi-pysäköinti on ok jo nyt. Tämä tarkoittanee juuri keskusta-korttelien liikkeissä asiointia. Siis pysäköintiolosuhteet ovat jo nyt liiketoiminnalle otolliset. Liikkeet kuitenkin katoavat keskustasta ja liiketiloja vuokraavat taloyhtiöt ovat pulmissa.

  Siis kyllä, torinalusparkin ensimmäinen mainosartikkeli toteaa juuri näin.
  Keskustakorttelien kiinteistöomistajat ja –sijoittajat tarvitsevat torinalusparkkia, ei keskustan yrittäjät. Tätä tukee mm. Reska.fi –HÄMEENLINNALAISEN ETUSIVU, esimerkkeinä torialueen yrittäjien haastatteluja (http://reska.fi/uutiset/kaupunki/pysakointikysely-tarjoaa-viisi-vaihtoehtoa/ )
  ….” Yksi torin seudun erinomaisesti tunteva kauppias, Valiomiehen Katri Selin-Nurmi, kiteyttää monen keskustan yrittäjän näkemyksen hyvin.
  – Maksuttomia kiekkopysäköintipaikkoja tarvittaisiin kipeämmin lisää. Toriparkki on tulevaisuuden juttuja, mutta ei ehkä tässä kohtaa realistinen toteutettavaksi. Siihen ei voi tuudittautua, että pankit ja liikelaitokset sen rahoittavat.”….

  ….” Kahvilayrittäjä Tanja Kukko, jonka yrityksen toimipaikat ovat Kauppakeskus Tavastilassa ja Palokunnankadulla lähellä linja-autoasemaa, toivoo kaupungin pysäköintipäätöksiltä linjakkuutta ja tasapuolisuutta:
  – Eri alueiden kaupunkikeskustan sisällä pitäisi olla samanarvoisia tämän suhteen. Yritysten kannalta olennaisin asia on ilmainen keskustapysäköinti, hän toteaa.”….

  Tulos:
  Torinalusparkki-propagandan mainoksesta haisee, maistuu, näkyy ja kuuluu läpi se, että hankkeella haetaan lisäarvoa keskustakorttelin kiinteistöomistajille ja –vuokraajille. Keskustan yrittäjät eivät halua maksullista parkkiluolaa, asukaskyselyssä toriparkkia kannatti vain 17 prosenttia ja yli puolet valtuutetuista ei kannata parkkiluolaa.

  Kaupunkiuutisten neli-sivuisen toriparkki-luolan mainoksessa kerrotaan viimeisellä sivulla pienellä fontilla, että: ….”taustatietoja on antanut mm. talousneuvos Seppo Vekka, Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Kopinkulma”.

  Tässä mainoksen 1. sivun ristiriitoja. Aina vaan paremmaksi pistää 2., 3. ja 4. sivut, niistä myöhemmin.

  Valtuuston nuija mies on pätevöitynyt yliopiston teoriakursseilla yritysmaailmaan ja tulokset näkyy mitä otollisimmin vankilan vieressä, Tiiriön SCC-suolla…, no tosin näkyyhän ne myös veronmaksajien kuluissa.
  Ei nämä meidän ”7”-päättäjät ainakaan mitään NASA:n raketti-insinöörejä ole, jos kuvittelevat, että luomalla pysäköintipaikkoja, liiketoiminta alkaa kukoistamaan. Ensin kai pitäisi luoda kysyntää ja sitten pohtia, mihin parkkeerata…., eikö?

  Toriparkin verbaalioksennus oli niin laaja, että jääköön jotain kommentoitavaa vapun jälkeenkin.

  Tässä kaupunginlaidalla on noita tehtaita. Jaahans…, rakensivat pysäköintitilaa laskeskellen, ”notta kyllä se bisnes sitten puoleensa vetää…”

  Klara vappen…

 17. Jussi sanoo:

  Itseä jäi ihmetyttämään yksi asia. Jos pysäköintihalli todellakin toteutetaan yksityisellä rahalla, niin mihin Jarmo Kulmalaa tässä tarvitaan? Haiskahtaa taas vähän…

 18. Seppo Rehunen sanoo:

  Tervetuloa, Axelox!

  Ilmoitusliitteessä on epätarkkuuksien ohella hauskaa horjuvuutta. Linja-autoasemakin jo kelpuutetaan mahdolliseksi keskitetyn pysäköinnin sijaintipaikaksi. Ei huono vaihtoehto ollenkaan! Toisaalta keskustan kasvuun luetellaan muun muassa asemanseutu ja Kauriala, joiden rakentamisella ja keskustan pysäköinnillä en millään näe yhteyttä.

  Liitteessä moititaan lyhytaikaisen asiakaspysäköinnin ja pitkäaikaisen työpaikkapysäköinnin sekoittamisesta. Samalla kuitenkin unohdetaan, että ilmoitusliitteen taustalla on tahoja, jotka ovat määrätietoisesti tähän asti vaikeuttaneet erityisesti pitkäaikaista työpaikkapysäköintiä (Hämeensaaren maksuttoman 10 tunnin pysäköinnin muutos, Tampereentien/Kasarmikadun ”entisen” parkkipaikan sulkeminen porsain, Verkatehtaan lähistö).

  Erityisen merkittävä ja uutta on ilmoitusliitteessä kirjoitettu ilmaus, että yritykset ja kiinteistöt voivat itse kustantaa pysäköinnin. Tätä olemme odottaneet vuosikausia ja tähän odottamiseen on aika kulunut. Toimeksi vaan ja miljoonat pöytään! Ainakaan minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kiinteistöt ja kiinteistösijoittajat maksavat tarvitsemansa pysäköintipaikat itse.

Jätä kommentti

css.php